ΠΑΡΑΛΙΕΣ  
"Λήμνος γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων..."  
  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ::
   
 
Παραλίες-φαγητό-διασκέδαση

Παραλίες

Από την πρωτεύουσα, τη Μύρινα, το αστικό κέντρο τηςπροϊστορικής εποχής, ως το Μούδρο, το ιστορικό λιμάνι και τα Καμίνια με τη Νεολιθική Πολιόχνη και το μοναστήρι του Αγίου Σώζοντα, συναντάει κανείς γραφικούς κολπίσκους, εκτεταμένες πεδιάδες, πευκόφυτους λόφους, παραδοσιακά χωριά με πέτρινα σπίτια, δεντροστοιχίες στους δρόμους και περιβόλια. Σε όλο το μήκος των ακτών της Λήμνου που φθάνει συνολικά τα 260 χιλιόμετρα σχηματίζονται μικρά και μεγάλα λιμάνια και αμμουδερές παραλίες. Οι δύο μεγαλύτεροι κόλποι της είναι ο κόλπος του Μούδρου στο νότο και του Μπουρνιά στο βορρά. Τα τοπία της χαρακτηρίζονται από τις απαλές γραμμές των λόφων και τις εύφορες πεδιάδες. Η ψηλότερη κορυφή της είναι η Σκοπιά με υψος 430 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην ανατολική πλευρά του νησιού υπάρχουν δύο λίμνες, η Αλυκή και η Χορταρόλιμνη με υδρόβια πουλιά και οικολογικό ενδιαφέρον.
Τα Ρηχά Νερά η πιο κοσμική παραλία της Μύρινας, βρίσκεται δίπλα στο εντυπωσιακό συγκρότημα Ακτή Μύρινα κοντά στο Ρωμέικο Γιαλό(Γαλάζια σημαία 2009). Στην παραλία αυτή θα συναντήσετε όλες τις ηλικίες. Για όσους χαλαρώνουν με την άσκηση τα Ρηχά Νερά διαθέτουν ποικιλία από θαλάσσια σπορ αλλά και δύο μπαρ παραλίας για όσους προτιμούν να χαλαρώσουν πίνοντας ένα καφέ ή ούζο πάνω στο κύμα. Επίσης ο Τούρκικος Γιαλός που αν και βρίσκεται στο κεντρικό λιμάνι του νησιού είναι από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.

Ο Αυλώνας είναι ο πρώτος κόλπος αμέσως μετά τα Ρηχά Νερά στο δρόμο προς τον Κάσπακα. Για κάποιον που θέλει να αποφύγει τον κόσμο της Μύρινας είναι μία ιδανική αμμώδης παραλία με θαλάσσια σπορ, μπαρ παραλίας και σπορ για τα παιδιά. Τέλος, ο κόλπος αυτός θα σας εντυπωσιάσει με τα δυο ηφαιστειώδη νησάκια που δεσπόζουν επιβλητικά και το υπερπολυτελίας ξενοδοχείο, porto myrina palace που είναι χτισμένο και βρίσκεται πάνω στον Αυλώνα.

Μία ακόμη αρκετή γνωστή παραλία της Λήμνου κοντά στο χωριό Κοντιά είναι ο Νεβγάτης ή Ζεματάς(Γαλάζια σημαία 2009). Πρόκειται για μία πλήρως εξοπλισμένη αμμώδη παραλία με γαλάζια νερά που το μήκος της φτάνει τα δυο χιλιόμετρα. Εκεί εκτός από τα θαλάσσια σπορ θα βρείτε και ταβέρνες για να γευματίσετε.Πιο πέρα από το Ζεματά θα συναντήσετε την παραλία Κόκκινα η οποία βρίσκεται στην τοποθεσία Φακός(τοποθεσία Natura).Η πρόσβαση σ' αυτήν την παραλία γίνεται ευκολότερα από την θάλασσα με βάρκα,παρά από το προσβάσιμο χωματόδρομο.

Απέξω από τον Μούδρο υπάρχουν οι παραλίες Χαβούλι, Σαγρίδα και Φαναράκι, και οι τρεις έχουν υπέροχες αμμουδιές. Το Φαναράκι είναι η πιο δημοφιλής.Εκεί θα βρείτε καλοκαιρινό σνακ μπαρ και βόλλεϋ .
Στον κόλπο του Μπουρνιά μπορείτε να απολαύσετε τα ρηχά νερά της παραλίας του Κότσινα. Είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία της περιοχής, κατάλληλη για παιδιά. Εκεί υπάρχει ταβέρνα, Πιτσαρία, και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγή. Δίπλα από την είσοδο υπάρχουν σκαλοπάτια που κατεβαίνει κανείς για να πάρει τον αγιασμό. έξω στην αυλόπορτα της εκκλησίας υπάρχει το άγαλμα της Μαρούλας.
Η υπέροχη αμμουδιά του Θάνους, με τα καταγάλανα νερά, είναι η πιο δημοφιλής παραλία της περιφέρειας.Θα βρείτε πολλά μπαράκια και θαλάσσια σπορ για να διασκεδάσετε καθώς και ταβέρνες για να πιείτε το ουζάκι σας..Στην άκρη του κόλπου μπορεί να δει κανείς το ηφαιστειογενές πέτρωμα της περιοχής. Εκεί υπάρχουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια.Αρχή της σελίδας

Το χωριό Πλατύ αναπτύσσεται σε μια πολύ γνωστή τουριστική περιοχή. Η παραλία αυτή με την ομορφότερη αμμουδιά συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Εκεί θα βρείτε να ασχοληθείτε με θαλάσσια σπορ. Υπάρχουν ταβέρνες ,ενοικιαζόμενα δωμάτια,ξενοδοχεία και μπαρ. Είναι πολύ κοντά στη Μύρινα με πολύ εύκολη πρόσβαση(Γαλάζια σημαία 2009).
Λίγο παραπέρα και στο τέλος του δρόμου θα βρείτε μια μοναχική παραλία χωρίς πολύ κόσμο και μπαρ (αν ζητάτε λίγο μοναξιά) που ονομάζεται "Του πλαγίσου ο μώλος".

Στην ανατολική Λήμνο θα συναντήσετε την παραλία του Κέρους κοσμοπολίτικη παραλία όπου συγκεντρώνονται χειμώνα και καλοκαίρι οι λάτρεις των θαλασσίων σπορ ,κυρίως του surf.Υπάρχει και σχολή όπου οι αρχάριοι μπορούν να εκπαιδευτούν από επαγγελματίες σέρβερς.

Κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης στα Καμίνια θα βρείτε την υπέροχη παραλία του Μακρύ γιαλού.Στα ανατολικά του νησιού θα βρείτε επίσης και την καταπληκτική παραλία του Παρθενόμυτου. Όμως για να την επισκεφθείτε χρειάζεστε τζιπ για να μην καταστρέψετε το αυτοκίνητό σας από τον κακοτράχαλο χωματόδρομο.

Βόρεια θα βρείτε τις παραλίες του Κότσινα και της Νευτίνας. Η πρώτη οργανωμένη ωραία παραλία με ωραίες ταβέρνες και μπαράκια.Κοντά στην Ατσική θα βρείτε την παραλία πηγαδέλι της Παναγίας .Ονομάζεται έτσι γιατί ακριβώς στη μέση της παραλίας υπάρχει ένα πηγάδι,δημιούργημα της φύσης.Κοντά στην παραλία αυτή υπάρχει και το μοναδικό γεωλογικό μνημείο του Φαρακλού,απίστευτου κάλλους που έχει δημιουργηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το Γομάτι μια πανέμορφη παραλία θα σας εντυπωσιάσει με την ομορφιά της.Επισκεφθείτε την και συνδυάστε την επίσκεψή σας αυτή με τις αμμοθίνες("παχιές άμδες")

Γενικά η Λήμνος έχει πάρα πολλές παραλίες με άμμο κάθε χρωματισμού και υφής καθώς και αμέτρητες με χαλίκι χοντρό ή ψιλό.Θα χρειαστεί βέβαια για να τις ανακαλύψετε όλες να "κουραστείτε" λιγάκι παραπάνω.Αν διαθέτετε μεταφορικό μέσο,τολμήστε το. Αυτό που θα βρείτε θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω ,όσο απαιτητικοί επισκέπτες κι αν είστε.

Φαγητό

Ξεκινώντας μέσα από τη Μύρινα υπάρχουν γραφικές ταβερνούλες στο μικρό λιμανάκι της με θέα το κάστρο που το βράδυ φωτίζεται.
Προχωρώντας στην αγορά θα βρει ο επισκέπτης αρκετά fast food αλλά και παραδοσιακά εστιατόρια.Στις παραλίες γύρω από τη Μύρινα(Πλατύ,Ρηχά νερά, Θάνος,τούρκικος γιαλός)υπάρχουν όμορφα ταβερνάκια με παραδοσιακούς μεζέδες.

Σε κάθε χωριό ,στη πλατεία του , θα συναντήσει και κάποιο ταβερνάκι που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό καλοφαγά.Το ψάρι φρέσκο, οι μεζέδες σπιτικοί και οι τιμές όχι ιδιαίτερα ακριβές.Ιδίως σε χωριουδάκια οι τιμές είναι πολύ χαμηλές.Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα κρασιά της Λήμνου.Είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στην αγορά.Επίσης παράλειψη θα ήταν να μη γευτείτε το τσίπουρο της Λήμνου.

Διασκέδαση

Υπάρχουν πολλές λύσεις για τους φίλους της διασκέδασης .Από μικρά μπαράκια μέσα στη Μύρινα ή και τα χωριά, καφενεία, ζαχαροπλαστεία,κ.α.μέχρι μεγάλα clubs για διασκέδαση μέχρι το πρωί.Για τους φανατικούς της ελληνικής μουσικής υπάρχουν μαγαζιά που θα τους διασκεδάσουν μέχρι το πρωί.Βέβαια όλα αυτά για την καλοκαιρινή περίοδο,γιατί κατά τη διάρκεια του χειμώνα ,ανοιχτά μένουν πολύ λίγα καταστήματα .

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑΑρχή της σελίδας

άη-Γιάννης
Άη-Γιάννης
Αλυκή
Εβγάτης
Φαναράκι
Θάνος
αγια-σωτήρα
Κότσινας