"Λήμνος γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων..."  
  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ::
   
 
ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Το αρχαιολογικό μουσείο Λήμνου

Το αρχαιολογικό μουσείο της Λήμνου λειτουργεί από το 1961. Είναι ένα τριώροφο κτίριο που βρίσκεται στον Ρωμέικο γιαλό, κοντά στο Γυμνάσιο. Περιλαμβάνει τα ευρήματα από τις ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Πολιόχνη, το Καβείριο και την Ηφαιστεία, τα ευρήματα των ανασκαφών από τη Μύρινα, αλλά και σποραδικά ευρήματα από ολόκληρο το νησί. Η έκθεση ακολουθεί τη χρονολογική εξέλιξη της ιστορίας της Λήμνου. Ο επισκέπτης μπαίνει κατευθείαν στο χώρο του ισογείου όπου παρουσιάζεται η προϊστορική Λήμνος. Ευρήματα από την Πολιόχνη, από την αρχαιότερη τη λεγόμενη Η σειρήνα της ΛήμνουΜαύρη ως τη νεότερη την Ιώδη περίοδο, ποικίλα τεχνήματα της Μύρινας από τη Χαλκολίθινη και την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, καθώς και αντικείμενα της ίδιας εποχής που περισυνελέγησαν απ' όλη τη Λήμνο και δείγματα μυκηναϊκής κεραμικής απ' το Κουκονήσι. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται τα μαρμάρινα του Μουσείου. Γλυπτά, επιγραφές, επιτύμβιες στήλες από τη Λήμνο και την Ίμβρο. Απ' αυτά ξεχωρίζουν το θαυμάσιο αντίγραφο του Έρωτα, έργο του γλύπτη Λύσιππου, ο Γανυμίδης από τραπεζοφόρο, τα νεκρόδειπνα, ψηφίσματα και δύο μαρμάρινες ανάγλυφες λήκυθοι. Στον δεύτερο όροφο με τα ξύλινα δάπεδα ο επισκέπτης οδηγείται κατ' αρχήν στη Λήμνο του 8ου, 7ου και 6ου π.Χ. αιώνα. Γνωρίζει τη Μύρινα του 8ου π.Χ. αιώνα και των αρχαϊκών χρόνων. Ιδιαίτερη ενότητα αποτελούν οι μουσικοί με πυρήνα τις γυναικείες μορφές που παίζουν κιθάρα. Υπάρχουν ακόμα ένας οστέινος αυλός από τον αποθέτη του Καβειρίου, μια ανάγλυφη μαρμάρινη πλάκα με τον Απόλλωνα κιθαρωδό, ένα όστρακο ερυθρόμορφου ληκυθίου με αυλητή. Ακολουθούν οι αίθουσες με τη Λήμνο των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων: Αττικά μελαμβαφή αγγεία, ειδώλια και από τους τάφους των αθηναίων κληρούχων. Ένα πανέμορφο επίνητρο με παράσταση στην κοίλη του επιφάνεια φοίνικα και λαγού, που τρέχει μπροστά σε ιωνικό κτήριο. Στην κυρτή του επιφάνεια γυναικεία μορφή που γνέθει.
Στην τελευταία αίθουσα η Λήμνος των ελληνιστικών χρόνων: ο αποθέτης του Καβειρίου και τα εργαστήρια της ελληνιστικής κεραμικής από την Ηφαιστεία και τη Μύρινα. Κεραμικοί τροχοί, μήτρες ανάγλυφων αγγείων και ειδωλίων, σφραγίδες και σκεύη καθημερινής χρήσης. Στον ίδιο χώρο επιγραφικές μαρτυρίες για τη Ρωμαϊκή Λήμνο. Σ' ένα ξεχωριστό, ειδικά κλιματιζόμενο δωμάτιο, για λόγους ασφαλείας και διατήρησης, τοποθετήθηκαν όλα τα οστέινα και μεταλλικά αντικείμενα, κοσμήματα, εργαλεία, νομίσματα. Όλα τα εκθέματα του μουσείου συνοδεύονται από επεξηγηματικές πινακίδες, φωτεινές διαφάνειες, χάρτες, σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες των ανασκαφών.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου

Είναι γεγονός ότι κάθε τόπος της πατρίδας μας έχει να επιδείξει τη δική του ιστορική κληρονομιά. Η Λήμνος, η ακριτική, η ιστορική, η ευαίσθητη αυτή της πατρίδας που την περιλούζουν οι αύρες του πόντου και την τιμούν οι καλλίνικοι δάφνες της ιστορίας μας, έχει τα δικά της ιστορικά μνημεία, που με υπερηφάνεια τα δείχνει στον επισκέπτη της. Έχει τη δικής της πνευματική κληρονομιά και τις δικές της φυσικές ομορφιές. Το Βυζαντινό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Λήμνου είναι μια μικρή πολιτιστική προσφορά στον τόπο μας είναι ένα άνοιγμα ενός παραθύρου στο παρελθόν του μονάκριβου νησιού μας, που κατοικούμε. Είναι ένα σεβάσμιο βλέμμα και ένα φιλόστοργο χάδι στα υπολείμματα που σώθηκαν από τους θησαυρούς των πατεράδων μας. Είναι το άπλωμα της χρυσής αλυσίδας που μας συνδέει με εκείνους που στις εκκλησιές τους και στα άλλα ωραία κτίσματα έζησαν έντονα το ελληνοχριστιανικό πνεύμα. Στα πλαίσια μιας τέτοιας προσφοράς προβάλλουμε δια του παρόντος το Μουσείο μας. Όσες Εκκλησίες, όσα κειμήλια προβάλλονται εδώ ανήκουν αποκλειστικά στο περιορισμένο γεωγραφικό χώρο της Μητρόπολης Λήμνου, που περισώθηκαν στο Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης μας, που συγκεντρώθηκαν εκεί με πόνο και δάκρυ θα έλεγα, γιατί πολλοί ίσως δεν καταλαβαίνουν από τέτοιες προσπάθειες που αφορούν στην ιστορική ανάδειξη ενός τόπου.
Ο Μητροπολίτης Της Λήμνου Ιερόθεος

Λαογραφικό μουσείο

Στο χωριό Πορτιανού λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια λαογραφικό μουσείο.Περιλαμβάνει εκθέματα από την καθημερινή ζωή του Λημνιού.Εκθέματα που παρουσιάζονται με ιδιαίτερο μεράκι σε ένα διώροφο παραδοσιακό σπίτι.Αξίζει κανείς να το επισκεφθεί , γνωρίζοντας έτσι πώς ζούσαν οι παλιότεροι .

Το μουσείο ναυτικής παράδοσης

Στο χωριό Ν.Κούταλη λειτουργεί το μουσείο ναυτικής παράδοσης.Ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια με υλικό από τους σφουγγαράδες της Ν.Κούταλης.

Εκτίθενται παραδοσιακές στολές σφουγγαράδων , υλικά που χρησιμοποιούσαν για να μαζεύουν τα σφουγγάρια,αρχαία αντικείμενα που βρήκαν οι βουτηχτές κ.α.Θα δείτε επίσης μινιατούρες αναπαράστασης συλλογής σφουγγαριών και θα γνωρίσετε την ιστορία της Κούταλης και των κουταλιανών από τους οποίους κατάγεται και ο γνωστός Κουταλιανός το "λιοντάρι" της πάλης...

Φεύγοντας μπορείτε να αγοράσετε αναμνηστικά καθώς και υλικό που θα σας θυμίζει την επίσκεψή σας στο μουσείο.Λειτουργεί κάθε μέρα από 10.30-2.00 μμ εκτός Τρίτης .

Πινακοθήκη Κοντιά


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντιατινών Λήμνου πραγματοποίησε δύο Βαλκανικά Συμπόσια Ζωγραφικής το 1999 και το 2001, στον Κοντιά, καρπός των οποίων είναι το μεγαλύτερο μέρος των έργων της έκθεσης.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Ν. Κούταλης, έγινε η αγορά και η αναπαλαίωση του κτηρίου που σήμερα στεγάζει την Πινακοθήκη.
Τα έργα που εκτίθενται-εμπνευσμένα κυρίως από το νησί - είναι δημιουργήματα σπουδαίων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, την Σερβία και την Τουρκία, χώρες της πολύπαθης Βαλκανικής.
Η Πινακοθήκη αποτελεί μοναδική κιβωτό τέχνης για τη Λήμνο και την Ελλάδα.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην πρώτη έκθεση της Πινακοθήκης είναι οι:
Αγγελάκης Κώστας (Ελλάδα) - Αγγελάκης Μιχάλης (Ελλάδα) -Chrisicos, Kleves Μ. (Αλβανία) -Cojocariu, Julian Vitalis (Ρουμανία) -Γόγαλης Κώστας (Ελλάδα) -Daniel, Andrei (Βουλγαρία) -Djordjevic, Katarina (Σερβία) -Fantanariu, Suzana (Ρουμανία) -Gunes, Yasar Ali (Τουρκία) -llgen, Dilek (Τουρκία) -Jankulovski, Aleksandar-Cane (ΠΓΔΜ) -Κακίση Λουίζα (Ελλάδα) -Κανέλλης, Γιώργος (Ελλάδα) -Kisyov, Yordan (Βουλγαρία) -Krulj, Zdravko (Μαυροβούνιο) -Λασπατζής Απόστολος (Ελλάδα) -Legkostup, Plamen Βουλγαρία) -Mijanovic, Gordana (Μαυροβούνιο) -Mintcheva, Dessislava (Βουλγαρϊα)-Μυητβαη, Gheorghe Marcel (Ρουμανία) -Παπαγιάννης Θεόδωρος (Ελλάδα) -Παπαγιάννη Σύνη (Ελλάδα) -Penev, Penio (Βουλγαρία) -Petrov, Chavtar (Βουλγαρία) -Pironkov, Encho (Βουλγαρία) -Prifti, Gelton (Αλβανία) -Prifti, Vlash (Αλβανία) -Radeva-Angelaki, Margarita (Ελλάδα) -Radojlovic, Katarina (Σερβία) -Radojlovic, Stanisa (Σερβία) -Roussev, Sveiltin (Βουλγαρία) -Rousseva, Liliana (Βουλγαρία) -Salisteanu, Ion (Romania) -Σφούνης Θωμάς (Ελλάδα) -Stojanov, Borche (ΠΓΔΜ) -Ζουμπουλάκης Πέτρος (Ελλάδα) -Vassilieva, Vessa (Βουλγαρία)

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

 

 

αρχαιολογικό μουσείο Λήμνου  
Ιερό της Άρτεμης
Μητρόπολη της Λήμνου
Λαογραφικό μουσείο Πορτιανού
Ναυτικό Μουσείο κούταλης
Πινακοθήκη Κοντιά