"Λήμνος γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων..."  
  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ::
   
 
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΑΠΟΝΕΡΑ-Grazia/Σεπτέμβριος 2006

Τζένη Αγιανδρίτη

Η Λήμνος είναι ένα μεγάλο νησί (5ο σε έκταση στην Ελλάδα), με 260 χιλιόμετρα ακτών -οι περισσότερες αμμώδεις, αχανείς και ρηχές-, πολλά γραφικά χωριά, υπέροχα φωτισμένο κάστρο γύρο) από τους γιαλούς της Μύρινας και ασφαλτοστρωμένους δρόμους που σε πάνε αναίμακτα σχεδόν παντού - να 'ναι καλά τα ελληνικά στρατά. Η Λήμνος, επίσης, είναι ένα νησί που, για να πας, ή πρέπει να έχεις ισχυρούς δεσμούς μαζί της -ρίζες, οικογένεια, δουλειά- ή απλά να σε έχει ξεβράσει το κύμα. Αιτία η αδικαιολόγητα αραιή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Μιλάμε για ένα νησί που το χειμώνα έχει περίπου 17.000 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι συγκεντρώνει πάνω από 40.000 κόσμο. Αν αποκλείσεις τη λύση του αεροπλάνου, είσαι αναγκασμένος να αντιμετωπίσεις τη μάστιγα της βρόμας των μεσαιωνικών ελληνικών καραβιών, της ελληνικής οικογένειας με τα δεκάδες ταπεράκια με ύποπτες μυρωδιές, τους ξαπλωμένους κατάχαμα ταξιδιώτες (;) και τις ανύπαρκτες κενές καρέκλες, αφού ήδη οι γιαγιάδες έχουν φροντίσει να τις καπαρώσουν με διάφανες πλαστικές σακούλες που περιέχουν από κουβερτούλες μέχρι κεφτεδάκια και μασέλες.

Η άλλη, όμως, χειρότερη μάστιγα είναι τα παιδάκια. Ορκίζομαι ότι έχω τις καλύτερες σχέσεις μαζί τους, όχι όμως και με τους γονείς τους. Διότι δεν φταίει ο κάθε Γιωργάκης που ουρλιάζει στο αφτί σου όταν η μανούλα του τσιρίζει σε υψηλότερα ντεσιμπέλ και η διαπαιδαγώγηση της εξαντλείται στο «θα σου κόψω τα πόδια», αντί να τον πάει μια βόλια να τον ηρεμήσει, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Έτσι εξηγείται ότι δεν βλέπεις ξένο τουρίστα στο πλοίο ούτε για δείγμα, ενώ, αν έκανες το λάθος και περνούσες από το self service εστιατόριο εν ώρα αιχμής, θα πήγαινες στα επείγοντα από ασφυξία.

Ίσως γι' αυτό οι Λημνιώτες να φτιάχνουν υπέροχα τσίπουρα και κρασιά: για να πνίξουν και αυτοί και οι επισκέπτες τον πόνο τους για τις συνθήκες του τουρισμού. Το κερασάκι στην τούρτα είναι, φυσικά, η νυχτερινή διασκέδαση. Σύμφωνα με τους νόμους και τις αρχές, οι χιλιάδες νέοι -αυτοί που τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν και άρα αφήνουν χρήμα στο νησί- είναι καταδικασμένοι να ακούν στα ανοιχτά μπαρ μουσική σε ένταση λες και βρίσκονται σε τεϊοποτείο, διαφορετικά «τα στρουμφάκια», όπως αποκαλούν την αστυνομία, θα σκάσουν σε χρόνο dt και θα τη χαμηλώσουν, για να μην ενοχλούνται κάποιοι ολίγοι υπερήλικοι των γύρω δωματίων. Μμμ, πολύ έξυπνος τρόπος για να ενισχύσεις την τουριστική ανάπτυξη ενός πανέμορφου νησιού.

Παρ' όλα αυτά, περάσαμε υπέροχα, σίγουρα όχι χάρη στο τουριστικό σέρβις αλλά στα θετικά nibes του νησιού και των κατοίκων του. Να 'μαστε πάλι πίσω, Σεπτέμβρη μήνα, να παρηγορούμαστε με την υπέροχη μόδα των χειμερινών collections που παρελαύνουν από τις σελίδες του Σεπτεμβριανού τεύχους. Η μόδα είναι όαση χαράς, ότι πρέπει για τη γνωστή φθινοπωρινή μελαγχολία, κι ένα εναλλακτικό ξόρκισμα σε όσους χαιρέκακα σας εύχονται από τώρα «Καλό χειμώνα».

 
 
 
 
  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ