"Λήμνος γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων..."  
  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ::
   
 
Γενικές πληροφορίες

Το νησί της Λήμνου βρίσκεται στο κέντρο του βόρειου Αιγαίου και είναι το 8ο σε μέγεθος νησί της Ελλάδος. Έχει συνολική έκταση 477,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίμετρο 259 χιλιόμετρα. Το σχήμα του νησιού είναι ακανόνιστο τετράπλευρο , με πολυσχιδείς ακτές , οι οποίες παρουσιάζουν δύο μεγάλες εγκολπώσεις-μία στα βόρεια και μία στα νότια. Τα τοπία της Λήμνου χαρακτηρίζονται από τις απαλές γραμμές των λόφων και από τις εκτεταμένες πεδινές εκτάσεις.
Είναι ένα εντυπωσιακό ηφαιστειογενές νησί, με χρυσές αμμουδιές, πεντακάθαρες θάλασσες, χαμηλούς λόφους, παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους και περιζήτητα προϊόντα που ήταν γνωστά και από την αρχαιότητα: κρασί, μέλι,τυρί και φυσικά άφθονο ψάρι.
Την ονομασία της τη συναντάμε στον Όμηρο και σημαίνει λευκή γιατί έτσι φαίνεται μακριά από το πέλαγος
Άλλες ονομασίες που συναντάμε από την αρχαιότητα έως σήμερα .
Ανεμόεσσα: από τους σφοδρούς ανέμους που πνέουν στο νησί
Δίπολις: κατά την αρχαιότητα υπήρχαν δύο σπουδαίες πόλεις ,η Μύρινα στα δυτικά και η Ηφαιστεία στα ανατολικά του νησιού.
Υψιπύλεια: από την αρχαία βασίλισσα Υψιπύλη που παντρεύτηκε ο Ιάσονας όταν επισκέφθηκε τη Λήμνο με τους Αργοναύτες του.
Σιντυίς: από τους πρώτους κατοίκους της Λήμνου ,τους Σίντυες
Αιθάλεια ή «Λήμνος η φλογερή»: Ο Σενέκας κάνει την αναφορά «Λήμνος η Φλογερή» λόγω του Ηφαιστείου Μόσυχλος και τις φλόγες που έβγαζε, ενώ ο Πολύβιος την ονοματίζει ως Αιθάλεια λόγω της εντύπωσης που δίνει η θέα της από μακριά .Γι’ αυτό αναφέρεται και ως «Αμιχθαλόεσσα.
Αμπελόεσσα αναφέρεται λόγω των πολλών αμπελιών που είχε (και έχει) από τον ποιητή του 30 μ.Χ. Puintus Claber
Λήιον: χωράφι σπαρμένο ,έτοιμο για θερισμό
Ληίς: κοπάδι

Διοικητικά η Λήμνος ανήκει στο νομό Λέσβου και μαζί με το νησί του Αγίου Ευστρατίου συγκροτούν την επαρχία της Λήμνου. Ο πληθυσμός του νησιού είναι 17,645 κάτοικοι (1991) και βρίσκεται κατανεμημένος στην περιοχή του Δήμου της Μύρινας και στην αγροτική περιοχή που καλύπτουν 31κοινότητες.
Είναι άγνωστο νησί και σε προκαλεί να το εξερευνήσεις. Ν' απολαύσεις τη θάλασσα και τον ήλιο , να γευτείς τις ντόπιες σπεσιαλιτέ ,να γνωρίσεις τους κατοίκους του και τη φιλοξενία τους , να αναζητήσεις την ιστορία του που χάνεται στα βάθη των αιώνων.Γέννησε ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης και τους ενέπνευσε με τις ομορφιές του.Προσφέρεται για πραγματικά ήρεμες διακοπές.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
Αη-Στράτης
Άη-Γιάννης
Κίτρινα