"Λήμνος γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων..."  
  ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ::
   
 
ΗΔάφνη

Τ' όνομα είναι πρόσφατο και δόθηκε στο χωριό μόλις το 1955, από την ύπαρξη κάποιας μεγάλης δάφνης, σε αντικατάσταση του δήθεν ξενόφερτου Σβέρδια. Όμως τα Σβέρδια αναφέρονται από το 1284 με την ονομασία Συβέρδια, σε έγγραφα της Μ. Λαύρας.

Η μεσαιωνική ονομασία έρχεται επίκουρος στην άποψη του Α. Μιχελή ότι τ' όνομα του χωριού προήλθε από τη λέξη συββεργίδια = τόπος με πολλές βέργες (λυγαριές), που πράγματι αφθονούν στο χωριό. Κάποιες άλλες απίθανες εκδοχές που αναφέρονται, είναι ότι τ' όνομα προήλθε από το σβέρδιος = ζερβός, τυφλός ή από τους Ζουρβάδες, τούρκους γεωκτήμονες της περιοχής (τελείως αδύνατο, αφού η ονομασία προϋπήρχε των Τούρκων).
Στην περιοχή της Δάφνης υπήρχε παλιότερα το μετόχι του Χάρακα, όπου βρέθηκαν χρυσόβουλα αγιορείτικα, που περιέχουν την ονομασία Σεβεργίδια, κάτι που ενισχύει την άποψη του Α. Μιχελή. Το μετόχι του Χάρακα ανήκε στη Μ. Λαύρα.

Πρέπει να ήταν από τα παλιότερα στο νησί και τούτο γιατί υπάρχει η παράδοση ότι το είχε επισκεφθεί ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ο ιδρυτής της Μ. Λαύρας του Αγ. Όρους το 961 μ.Χ. Μάλιστα υπάρχει μια λαγκαδιά με τ' όνομα Αγ. Αθανάσιος, όπου ρέει μια πηγή. Λέγεται ότι το νερό της ανέβλυσε με θαυματουργό τρόπο όταν ο Αγ. Αθανάσιος ο Αθωνίτης δίψασε και με το ραβδί του τρύπησε το χώμα. Το 1569 αναφέρεται και οικισμός με τ' όνομα Χάρακας.